4 manieren om je werknemers gezond te houden

4-manieren-om-je-werknemers-gezond-te-houden

Een belangrijk onderwerp tegenwoordig, er is krapte op de arbeidsmarkt en het personeel dat je hebt wil je ook graag behouden. Het ziekteverzuim in Nederland wordt steeds hoger en dit heeft onder meer te maken met mentale en fysieke gezondheid. Welke manieren zijn er om je werknemers gezond te houden? 

1.Zorg voor een veilige werkomgeving 

Niet iedereen is een open boek, soms kan het voorkomen dat iemand zich niet veilig genoeg voelt om zijn zorgen te delen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand met zijn zorgen blijft rondlopen en dit gaat vaak ten koste van concentratie, werkplezier en kan de mentale gezondheid erg onder druk zetten.

Belangrijk is om een open en fijne werksfeer te creëren, door onder andere als leidinggevende of directeur toegankelijk te zijn voor je personeel. Sta naast ze en biedt ook voldoende mogelijkheid om met elkaar in gesprek te komen. Alleen op die manier kun je ook zien hoe het met je personeel gaat. Vraag ook eens aan je werknemers wat zij nodig hebben om zich fijn te voelen op het werk. Voor de een kan dit misschien zijn dat er iedere week even een kort reflectie moment is (alleen of in een groep), terwijl de andere meer baat heeft bij 1 of 2x in de maand. Tast dit af en ga vooral in gesprek!

2. Biedt opties aan voor persoonlijke ontwikkeling 

Er is niks zo fijn als je werkplezier kan worden verhoogd door meer initiatief van je werkgever. Steeds vaker hoor je bedrijven die alles uit de kast halen om de werknemers het naar hun zin te maken. (Bijna) iedereen heeft wel een persoonlijk doel die hij graag zou willen behalen. Denk bijvoorbeeld aan: het behalen van een bucket list doel, een gezondere levensstijl willen krijgen door een op maat gemaakt eetschema & coaching, de mentale gezondheid verbeteren door bijvoorbeeld in gesprek te kunnen gaan met een psycholoog of de conditie verbeteren bij een lokale sportschool.

Inventariseer eens waar bij jouw personeel de vraag ligt en kijk of je dit kan verzorgen. Voor personeel zeker een extra motivatie en manier om de werksfeer te verhogen.

3.Biedt voldoende gezonde voedingsmiddelen aan

Deze tip ligt eigenlijk voor de hand, maar toch zijn er nog heel veel organisaties die hierin nog veel kunnen verbeteren. Sommige bedrijven hebben een heel restaurant waar je van alles kunt halen, maar vooral de kleinere bedrijven zouden nog wel winst kunnen behalen (zonder daarvoor direct een restaurant te moeten aanbouwen). Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van gezonde tussendoortjes groente & fruit, granola repen, crackers of Ongezouten noten. Werknemers drinken vaak genoeg koffie, maar water of thee schieten er dan al snel bij in dit kan ervoor zorgen dat werknemers sneller last krijgen van hoofdpijn of duizeligheid. Maak water weer wat aantrekkelijker zet karaffen neer met water (en vers fruit erin of komkommer) en biedt bijvoorbeeld verse thee aan.

Brainstorm vooral met je werknemers, wie weet vinden een aantal het wel leuk om (op kosten van de zaak) om de beurten ook gezonde lunches te maken of een gezond tussendoortje te bakken!

4.Biedt een dagelijks beweegmoment aan

Ook hier geldt weer, kijk waar vraag naar is en brainstorm met je werknemers. Bij veel bedrijven zie je al dat er na de lunch een wandeling kan worden gemaakt. Je kunt het ook nog leuker maken, door aan het eind van ieder uur een challenge te doen (20 squats, 20 lunges, etc..). Ook al duurt het maar 3-4 minuten je brein is weer even wakker geschud en ook je spieren worden minder lui!

Maak werken vooral veel leuker 

De bovenstaande tips zijn vooral om jou als werkgever wakker te schudden om vooral met je werknemers in gesprek te gaan en zo ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen en het werk leuk blijft. Want met gezonde werknemers creëer je een gezonder bedrijf!

5 gezonde guilty pleasures(E-book)

Download deze handige recepten nu gratis. 

Andere blogberichten

Online Workshop
Gezonde voeding voor mee naar school

Wil jij meedoen aan deze workshop?

Voedingstraject aanvragen

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!