Magnesium: welke soort kies je?

magnesium-welke-soort-kies-je

 

Magnesium is een mineraal die voor veel processen in ons lichaam zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een normale werking van de spieren, vorming van tanden en botten en het op de juiste manier verwerken van prikkels in onze hersenen. Veel van onze voeding bevat anorganisch magnesium in de vorm van oxide of carbonaat. Deze vormen worden door ons lichaam maar voor een klein deel opgenomen.

Beter is dan ook om te kiezen voor een organische vorm. Magnesium: welke soort kies je?

Magnesium Bisglycinaat

Magnesium Bisglycinaat is een gecheleerde vorm van magnesium. Dit houdt in dat het als geheel, zonder te worden afgebroken, de darmen bereiken en hierdoor als geheel kunnen worden opgenomen. Bisglycinaat betekent eigenlijk dat er 2 moleculen van het aminozuur glycine zijn verbonden met magnesium. Glycine werkt vooral op de nachtrust en in combinatie met magnesium voor meer geestelijke balans. Het beste is om deze vorm samen met het aminozuur l-taurine in te nemen die versterkt de werking. Op Vitakruid zit dit aminozuur erin verwerkt.

Magnesium Tauraat

Bij deze soort is er een combinatie gemaakt tussen het aminozuur l-taurine en magnesium. Deze vorm draagt ook bij aan de gemoedstoestand, concentratie en meer geestelijke energie. De combinatie met l-taurine maakt het makkelijker voor magnesium om door de bloed/hersenbarrière te dringen. De opname van deze magnesium combinatie in het hersenweefsel is ook hoger dan bij andere combinaties. Ook deze vorm is gecheleerd, wat maakt dat het als geheel onze darmen bereikt.

Magnesium Malaat

Deze soort is een combinatie met appelzuur en werkt vooral vermoeidheid tegen en geeft een boost aan de spierwerking. Appelzuur valt binnen een citroencyclus. De citroencyclus is (mede) verantwoordelijk voor een groot deel van de energie die in ons lichaam in de cellen wordt geproduceerd. De energie die hieruit voort komt noemen we ATP (appelzuur is in de meeste cellen aanwezig en is dus belangrijk bij de synthese van ATP).
Magnesium Malaat wordt door onze spieren het beste opgenomen. Ook deze vorm is gecheleerd en komt dus als geheel aan in onze darmen.

Magnesium Citraat

Bij deze vorm is de magnesium gebonden aan citroenzuur en heeft ongeveer dezelfde werking als de hierboven genoemde malaat. Magnesium citraat heeft een betere opneembaarheid dan malaat, omdat het een puurdere vorm is. Deze vorm is ook goedkoper, maar niet gecheleerd. Het komt dus niet als geheel in onze darmen wat maag- en darmklachten kan geven.

Conclusie

Uit onze voeding halen we dus een anorganische vorm van magnesium die voor ons lichaam moeilijk op te nemen is. Welke soort is dan het beste? Dat hangt geheel af van jou als persoon en waar jij hulp bij kan gebruiken. Is dit meer geestelijke balans en een goede nachtrust dan zijn tauraat en bisglycinaat een goede optie. Wil je juist meer energie en hebben je spieren wel een boost nodig (na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning) dan passen malaat of citraat wellicht beter bij jou. Nog steeds geen idee, of geen specifieke behoefte? Dan heeft Vitakruid nog een Magnesium Complex!

5 gezonde guilty pleasures(E-book)

Download deze handige recepten nu gratis. 

Andere blogberichten

Online Workshop
Gezonde voeding voor mee naar school

Wil jij meedoen aan deze workshop?

Voedingstraject aanvragen

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!