4 tips voor gezonde eetwissels

gezonde groente challenge

Iedereen herkent het vast wel: iedere maaltijd heeft zijn eigen voedingsmiddelen. Misschien eet je standaard havermoutpap als ontbijt, 2 bammetjes met pindakaas & kaas als lunch en een stampotje bij het avondeten? Drink jij je koffie altijd zwart of juist met melk?

Om je weer wat meer inspiratie te geven deel ik 4 tips voor gezonde eetwissels, die NIET teveel gedoe zijn. Met deze wissels krijg je net even wat minder suiker en juist meer mineralen en vitaminen binnen. Het uitproberen waard dus!


Cacaonibs

Eet jij graag een broodje pindakaas met hagelslag, of een paar eetlepels hagelslag door je kwark/yoghurt? Probeer dan eens cacaonibs als vervanging. Deze kleine wondertjes zitten vol met mineralen en antioxidanten (ijzer, magnesium en calcium). per 100 gram zit er maar liefst 14 gram eiwitten in, MAAR ook 640 kcal. Houdt het dus bij een eetlepeltje per broodje!


Edelgistvlokken

Bestrooi je graag alles met geraspte kaas? Of mis je als vegan toch die kaassmaak in bepaalde gerechten? Probeer dan eens edelgistvlokken, ze hebben een beetje een kazige smaak. In tegenstelling tot echte kaas bevatten ze veel minder verzadigde vetten (wel ongeveer evenveel kcal per 100 gram).

Ze zitten vol met eiwitten, mineralen, vitamine B1,2,3,6 en soms B12. Hierdoor is het o.a. goed voor je stofwisseling, haar, huid en nagels!

Zuurdesem(brood)

Je hebt er vast wel eens van gehoord. De 1 zweert erbij en de ander vindt het maar niks. Zuurdesembrood is niet direct gezonder dan gewoon volkorenbrood. In volkoren zuurdesembrood en volkorenbrood zitten ongeveer evenveel koolhydraten, vezels en vitaminen en mineralen in. Wel ‘vult’ volkoren zuurdesembrood vaak langer dan gewoon volkorenbrood. Heb je snel een opgeblazen gevoel na het eten van brood, dan zou je eens kunnen kijken of zuurdesem beter bij je past. Doordat het langer de tijd nodig heeft om te rijzen zitten er veel probiotica en prebiotica in. Deze zijn beide goed voor je darmen!


Kardemom

Ben je een echte koffieleut? Voeg dan eens wat kardemom toe aan je kopje koffie of cappuccino. Het geeft een heerlijke kruidige smaak en is goed voor je spieren, bloedcirculatie en is rustgevend voor je maag en darmen. Kneus de kardemom peulen en haal de zaadjes eruit. Deze kun je fijnhakken en door je koffie mengen!

 

Wees lief voor jezelf

Met deze relatief kleine gezonde eetwissels kun je zo gemakkelijk al meer vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Benieuwd naar nog meer gezonde eetwissels download dan mijn gratis e-book: vijf gezonde guilty pleasure

5 gezonde guilty pleasures(E-book)

Download deze handige recepten nu gratis. 

Andere blogberichten

Online Workshop
Gezonde voeding voor mee naar school

Wil jij meedoen aan deze workshop?

Voedingstraject aanvragen

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!