4 tips voor een gezond eetpatroon op vakantie met kinderen

4-tips-voor-gezond-eetpatroon-op-vakantie-met-kinderen

#1 Wissel hotels af voor huisjes/caravan

Nu denk je misschien, huh wat heeft dat met gezondere voeding te maken? Nou, best veel! In een huisje kun je zelf meer ‘mealpreppen’ voor je kinderen (en jezelf). Maak bijvoorbeeld overnight oats, soep, wafels of mugcakes. Deze kun je makkelijk meenemen naar restaurants. Zo blijft de hoofdmaaltijd gezond en kan eventueel een patatje of iets anders erbij als EXTRA. Scheelt ook weer in de portemonnee!

Ook voor jezelf blijft de keuze makkelijker om niet bij het ontbijt buffet ALLES te willen proeven (geloof me, super logisch maar vaak veel te veel)! Tuurlijk ben je op vakantie en is het ontbijtbuffet of de lunch of het diner iets wat soms heerlijk is om even buiten de deur te doen. Het hoort er ook zeker bij, maar afwisseling kan zeker schelen in kosten & gezondere keuzes!

Ik nam voor onze vakantie o.a. mijn wafelijzer mee, de stoomkoker/blender en iets als bietenpoeder! Simpel om snel een gezond gerecht op tafel te zetten. 

 

#2 Let op etiketten 

 

Even wat ‘gezonds’ als een knijpfruit, yoghurt met een smaakje of een granol koek voor jezelf of je kind voor onderweg? Hartstikke handig, maar vaak vol met suikers. Kies bewust, neem bijvoorbeeld in plaats van een koekje, rijstwafels mee of wat gesneden fruit. Wil je toch graag voor de knijpfruit of yoghurt met een smaakje gaan, check dan verschillende merken. Er kunnen best wel veel verschillen zitten in de ingrediënten en aantal suikers!

 

#3 Stel grenzen 

Heerlijk toch lekker op vakantie, de hele dag door eten! Daar even een croissantje voor tussendoor, iets lekkers bij de koffie en natuurlijk een ijsje of grote ijscoupe na het eten? Hartstikke lekker, maar probeer toch een ritme aan te houden van 4-5 maaltijden per dag. Toch graag een ijsje & zo’n lekker taartje? Neem dan van beide een beetje, maar tijdens 1 eetmoment (eventueel met wat nootjes om de suikerpiek wat in te perken).

Heb je jongere kinderen? Neem dan een overzichtelijke weekplanner mee, waar je de dagplanning op kunt zetten (ook wat betreft eten, tussendoortjes etc). Zo blijft het duidelijk & zet je ook de ‘extraatjes’ erop! 


#4 Uit eten Bij ons op vakantie was gelukkig veel aanbod voor de allerkleinsten met, jawel ook wat groente erbij. Vaak is dit echter niet het geval en staan er vooral ongezonde gerechten als patat, kipnuggets, visfriet, frikandellen en witte pasta met tomatensaus op het menu. Probeer, als je zelf geen maaltijd hebt voorbereid, toch zoveel mogelijk te variëren. Tuurlijk een patatje met kipnuggets op zijn tijd is prima, maar laat je kind ook eens met jou mee eten en kies wat gezondere bijgerechten om het mee aan te vullen.

Geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Heb je bij de lunch al zo’n grote hamburger met friet gehad, neem dan in de avond iets licht verteerbaars als vis of salade (zonder dressing/dressing apart). 

 

 

5 gezonde guilty pleasures(E-book)

Download deze handige recepten nu gratis. 

Andere blogberichten

Online Workshop
Gezonde voeding voor mee naar school

Wil jij meedoen aan deze workshop?

Voedingstraject aanvragen

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!