4 handige weetjes over borstvoeding

borstvoeding-4-weetjes-over-borstvoeding

Als je borstvoeding geeft zijn er, net als tijdens je zwangerschap, een aantal voedingsmiddelen die je beter wel/niet kunt eten. Gelukkig wel een stuk minder om rekening mee te houden, maar wel goed uit te weten! Ook benoem ik nog een aantal handige weetjes/tips die ik zelf fijn vond tijdens het geven van borstvoeding.

 

1. Niet te veel cafeïne

Net als tijdens je zwangerschap, is het ook nu goed om niet teveel cafeïne te nemen. Cafeïne zit in onder andere koffie, pure chocolade, zwarte thee/groene thee en cola. Het voedingscentrum adviseert niet meer dan 200 mg per dag te nemen. Dit staat gelijk aan ongeveer 2 kopjes koffie. De reden hiervoor is dat dit voor een versnelde hartslag van je kindje of slapeloosheid kan zorgen.

2. Drink voldoende water

Ik voelde vaak, als ik aan het voeden was, dat het vocht letterlijk uit mijn tong wegtrok. Een moeilijk te omschrijven gevoel, maar wel dat ik daarna heel erg dorst had. Als je borstvoeding geeft neem dan tussen de 2 en 2,5 L water per dag. Wat mij erg hielp was gewoon altijd een fles water bij me hebben. Naast het bed in de nacht en tijdens iedere voeding. Vooral als het een mooie fles is (met een opvallend kleurtje) kan het ook sneller neigen tot drinken. Ik had zelf een fles van Saywhat dit is duurzaam gemaakt en er wordt bij iedere bestelling 5 euro gesponsord aan World Animal Protection.

3. Eet gevarieerd

Zoals ik in mijn E-book DAT LUST IK ook benoem is dat je kindje al in aanraking komt met eten en smaken door je placenta, maar ook tijdens het geven van borstvoeding. Belangrijk is daarom om wel te blijven letten op wat je eet, ook na je zwangerschap en tijdens borstvoeding. Neem voldoende eiwitten, gezonde vetten (vette vis, avocado, noten) en vezels. Bij vette vis zoals zalm moet ik er wel bij vermelden dat je hiervan niet teveel per week moet nemen houdt het op ongeveer 140 gram. Vette vis bevat namelijk wel wat gifstoffen die via borstvoeding bij je kindje kunnen komen (minimaal).

Wat ik zelf heel fijn vond was ook een multivitamine voor mama’s (zowel voor zwangere vrouwen als voor mama’s). Hierin zat onder andere magnesium, foliumzuur, vitamine d en ijzer

 

4. Kolf voor extra voorraad

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, als je net de borstvoeding onder de knie en op gang hebt, maar mijn tip is kolf vooral tijdens de eerste 3 maanden (tenminste, ik had toen echt een top productie), zodat als je een keertje minder fit bent of je bijvoorbeeld een borstontsteking krijgt alsnog voldoende melk hebt voor je kindje in de vriezer, er zijn speciale bewaarzakjes voor. Ook handig als je kindje naar de dagopvang gaat zo kun je makkelijk wat meegeven. 

Het is in de vriezer ongeveer 6 maanden houdbaar en je kan er bijvoorbeeld als je kindje 6 maanden is geweest ook pannenkoekjes of baby muffins van maken. Zelf vond ik de kolf van Nuby heel fijn en heb deze ook een heel veel gebruikt.

Van mama tot mama
Ik hoop dat je wat hebt aan alle weetjes en tips en geniet vooral van je kleine wonder nu ze nog heerlijk bij je aan de borst kunnen en willen.

5 gezonde guilty pleasures(E-book)

Download deze handige recepten nu gratis. 

Andere blogberichten

Online Workshop
Gezonde voeding voor mee naar school

Wil jij meedoen aan deze workshop?

Voedingstraject aanvragen

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!